Fouten tijdens je sollicitatie: deze flaters wil je als IT'er voorkomen

Fouten tijdens je sollicitatie: deze flaters wil je als IT'er voorkomen
Je netwerk niet onderhouden. Geen research doen naar een potentiële werkgever. Negatief spreken over een oud-collega. Sollicitatieblunders wil je voorkomen in je zoektocht naar een nieuwe ICT-functie.

Voorkom deze blunders in je zoektocht naar een IT-baan

1. Geen planning of strategie
Als je je niet voorbereidt, weet je niet wat je kunt verwachten. Hoe lang gaat de banenjacht duren? Werk zoeken is een fulltimebaan. Urenlang browsen levert je geen nieuwe IT-functie op. Zet je behoeften vooraf op een rij en maak een strategisch plan.

2. Je netwerk niet onderhouden en laten groeien
Veel mensen beginnen met netwerken op het moment dat het werk ophoudt. In paniek nemen zij contact op met al hun bekenden. Dit kan als vervelend worden ervaren; er is immers alleen contact op het moment dat werkloosheid dreigt.

Onderhoud je netwerk en laat het groeien. Meer dan de helft van de werkzoekenden komen aan hun baan via een aanbeveling van een vriend. Zorg dat je relaties weten wat je in huis hebt.

3. Met hagel schieten
Maakt werk zoeken je nerveus? Heb je je profiel verbreed om je kansen te vergroten? 100 procent fout. Een ‘algemeen' cv of profiel valt niet op, is niet vindbaar en sluit niet aan bij duidelijke functie-eisen.

Algemene functienamen en opsommingen van taken en verantwoordelijkheden zijn onvoldoende. Voorbeeld: de termen software engineer, developer en programmeur worden door elkaar gebruikt, maar zijn niet inwisselbaar. Het betreft drie verschillende functies.

Een scherp profiel vertelt wat een kandidaat bijdraagt om een bedrijf te helpen slagen. Zorg voor een inhoudelijk relevante, en SEO-vriendelijke tekst. Definieer de reikwijdte.

4. Geen onderzoek doen naar een potentiële werkgever
Dit lijkt een no-brainer maar komt vaak voor. Onderzoek het bedrijf waarbij je solliciteert en formuleer intelligente vragen voor tijdens het sollicitatiegesprek.

5. Te veel technische details op je cv
De meeste ICT'ers hebben een lang cv. Echter, jarenlange IT-ervaring past niet zomaar op één pagina. Verwijder onnodige technische details en maak het cv leesbaar voor personeelsmanagers.

6. Een zwakke online aanwezigheid
IT'ers worden beoordeeld op online aanwezigheid. Wat zien recruiters als ze je naam Googlen? Als HR-managers je niet snel kunnen vinden besta je niet. Online zichtbaarheid alleen is niet genoeg; wat telt zijn specialismen. Waar blink je in uit? Vermeld het in je profiel, bij je naam. Wees bereid om eventuele negatieve zaken te bespreken, mochten die getoond worden in zoekresultaten.

LinkedIn en andere social media zijn krachtige hulpmiddelen bij het zoeken naar werk en het opbouwen van een netwerk. Wacht niet tot je werkloos bent. Houd je profiel(en) up-to-date met een gerichte boodschap, sterke waardepropositie, prestaties, onderschrijvingen en aanbevelingen.

Recruiters zoeken op LinkedIn naar top-IT'ers. Een onvolledig of verouderd profiel is uit den boze, want nieuwe, specifieke technologieën en frameworks kunnen een groot verschil maken. Verwijder verouderde technieken en voorkom dat je vaardigheden gedateerd lijken.
c8adb95cbe01c941a1eac514c143be53b94f529254b8d4c6.png

Voorkom deze blunders tijdens het sollicitatiegesprek

1. Teveel over technologie praten
Goede technische vaardigheden kunnen verschil maken, maar een te sterke nadruk op technologie tijdens het gesprek werkt in je nadeel. Een recruiter moet in korte tijd een idee krijgen van je persoonlijkheid. Laat zien dat je zakelijk competent bent en inzicht hebt. Hoe dragen jouw vaardigheden bij aan betere bedrijfsresultaten? Denk aan procesverbetering, inkomsten en kostenbesparing.


2. Negatief spreken over voormalige collega's of werkgevers
Hoe verleidelijk het ook is, negatief spreken over een vorige baas of bedrijf is nooit verstandig. Zelfs als hij/het ervoor heeft gezorgd dat je ergens anders bent gaan werken. Wees voorzichtig met wat je zegt over eerdere werkgevers, zelfs als je denkt dat je gewoon de waarheid vertelt.

Bijna iedereen heeft te maken gehad met een slechte baas of lastige collega. Je omgang met problematische situaties tonen de werkelijke waarde van jou als werknemer. Wees eerlijk als dilemma's ter sprake komen, vertel waarom iets niet naar wens verliep. Concentreer je op het positieve, in plaats van op situaties die je niet kon veranderen. Recruiters willen weten of je in staat bent om ICT-projecten onder moeilijke omstandigheden gedaan te krijgen.
Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & ICT arbeidsmarktspecialist @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat verdient een developer? Het complete overzicht

Wat verdient een developer in Nederland? Wat zijn de gemiddelde salarissen per opleidingsniveau en dienstverband? Hoeveel invloed hebben werkervaring ...
Michiel van der Avoird 17 apr 2018

Wat verdient een ICT'er? Het complete salarisoverzicht

Een ICT'er verdient in 2019 gemiddeld € 3.435,- bruto per maand, ruim een procent (€ 38,-) meer dan vorig jaar. Een starter krijgt € 3.161,- en ...
Michiel van der Avoird 23 okt 2019

Wat verdient een systeembeheerder? Het complete overzicht

Wat verdient een systeembeheerder en waar hangt dat vanaf? We duiken erin vanuit onze uitgebreide database, met data op basis van meer dan 10.000 vaca...
Nicole Haring 9 apr 2018

Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT lijken misschien inwisselbaar, maar dat zijn ze niet. Het is bijzonder lastig om een consensus te bereiken over de exacte betekeni...
Michiel van der Avoird 21 okt 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019

Wil jij gratis leren programmeren? Ontdek deze 5 websites!

Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden, de vraag naar vakbekwame programmeurs blijft onverminderd groot. Wil jij gratis leren...
Michiel van der Avoird 11 feb 2019
 
check