Wat doet een Full Stack Developer? In gesprek met Dennis

Wat doet een Full Stack Developer? In gesprek met Dennis

Waar werkt de Full Stack Developer aan? In gesprek met Dennis. Over zijn kennis, werkzaamheden en wat hij precies doet.

‘Iets met computers’, ‘programmeur’ en zelfs ‘iets technisch’: kwalificaties die Dennis regelmatig te horen krijgt als anderen proberen samen te vatten wat hij voor z’n werk doet. Moedige pogingen, zo geeft hij zelf aan, maar helaas niet de meest concrete omschrijving. En niet helemaal juist ook. We gaan in gesprek met Dennis, die werkt als Full Stack Developer. Wat doet hij precies? En vanuit welke specifieke kennis?

Wat doe je precies, Dennis?

“Ik werk als Full Stack Developer. Dat betekent dat ik kennis heb van iedere laag van de stack, zodat ik de brug kan zijn naar andere afdelingen en er binnen de afdeling voor kan zorgen dat de teams en teamleden goed kunnen samenwerken.”

Dat is een hele mond vol. Waar komt dat in de praktijk op neer?

“Ik zorg ervoor dat het design van een website, de front-end, back-end, database, het besturingssysteem en de server goed samenwerken. Allemaal lagen in de stack, die netjes op elkaar afgestemd dienen te worden.”

Knowledge: kennis van de Full Stack Developer

Een goede Full Stack Developer heeft kennis van diverse aspecten en elementen. Het is bijvoorbeeld essentieel dat de developer knowledge heeft van:

  • Design (User Experience, User Interaction, Photoshop, etc.)
  • Front-end en back-end (HTML, CSS, AngularJS, webservers, databases, PHP, Ruby, etc.)
  • Tooling en system administration (Git, hosting, networking, etc.)

Er lijkt nog wat bij te komen kijken: ben je alwetend?

“Haha, nee dat niet gelukkig. Ik weet van alle aspecten hoe ze bijdragen aan het geheel. En kan dus beoordelen wat de specialisten maken of van de andere lagen in de stack vragen. Zo stuur ik de diverse specialisten en teams aan, om goed samen te werken. Het naadje van de kous van de diverse elementen hoef ik dan niet te weten.”

Gaat het alleen om kennis van de diverse lagen?

“Nee, het gaat verder dan dat. Ik zorg ervoor dat ik de werkzaamheden aan de diverse lagen kan beoordelen. En kan vertalen naar de andere lagen. Om heldere communicatie tussen de diverse specialisten mogelijk te maken, die allemaal hun eigen taal spreken. Ik beoordeel het werk, zorg voor de vertaling naar elkaar toe en houd de algehele voortgang in de gaten.”

Werkzaamheden als Full Stack Developer

Wat zijn je concrete werkzaamheden als Full Stack Developer?

“Ik zorg ervoor dat de ontwikkeling van websites en applicaties soepel verloopt. Door de voortgang in de gaten te houden en als brug te fungeren tussen de diverse lagen. Ik zorg ervoor dat de back-end en front-end beiden werken aan dezelfde doelstelling, vanuit hun eigen expertise.”

“Ik ben verantwoordelijk voor de Agile-principes en Scrum-werkprocessen. Uit het oogpunt van meer efficiëntie, terwijl we ondertussen werken met meer specialisten dan ooit. Iedereen heeft zijn of haar eigen vakgebied. Behalve ik. Ik beweeg er soepel tussendoor, om er vanuit de verschillende richtingen voor te zorgen dat we het beoogde doel kunnen bereiken.”

Heeft iedere organisatie een Full Stack Developer nodig?

“Dat denk ik niet, het ligt vooral aan je uitgangspunt en grootte tijdens een ICT-project. Ik heb kennis van alle technologieën en lagen, maar niet de diepgaande expertise om er daadwerkelijk aan te werken. Specialisten bouwen API’s, UI, netwerken en de databeveiliging. Tot op zekere hoogte kunnen zij bouwen aan de meerdere lagen. Zodra de complexiteit toeneemt word ik van toegevoegde waarde. Om het proces beter te laten verlopen.”

Zelf aan de slag: vind een IT-vacature

Een Full Stack Developer gezocht? Vind online ICT-personeel in onze database of plaats een vacature. Eenvoudig op zoek naar een allround kandidaat zoals Dennis, die helpt de verschillende ICT-specialisten voor de diverse lagen uit een stack aan te sturen.

Geschreven door
Nicole Haring
Customer Support & webredacteur @ ICTerGezocht.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Frontend vs. Backend: wat is het verschil?

De termen ‘frontend' en ‘backend' verwijzen naar de fundamentele onderdelen van de programmering van (web)applicaties.
Michiel van der Avoird 18 nov 2020

Wat doet een Front-end Developer?

Een front-end developer ontwikkelt de voorzijde van websites, webshops, programma's en apps. Oftewel het voor de gebruiker zichtbare gedeelte.
Michiel van der Avoird 4 sep 2020

Big data | Kenmerken, voordelen & ICT vacatures

Hoewel 'big data' al geruime tijd in de schijnwerpers staat, weet menig mens niet precies wat de term inhoudt.
Michiel van der Avoird 19 mei 2020

De T-shaped ICT professional

T-shaped professionals zijn een uitstekende aanvulling op elk team. Ze hebben een kernrol en focus in hun werk, maar richten zich ook op andere gebied...
Michiel van der Avoird 8 dec 2019

Hoe herken je een goede ICT manager?

De ICT manager is verantwoordelijk voor het vormgeven en doorontwikkelen van het strategische informatiebeleid van een organisatie. Hij inventariseert...
Michiel van der Avoird 1 dec 2019

Wat doet een IT Consultant?

Een IT consultant is een (externe) analist die de IT-systemen van bedrijven evalueert om hen te helpen hun zakelijke doelstellingen te bereiken.
Michiel van der Avoird 19 nov 2019
 
check